2019, juuni hooaja lõpetamine grillkoolitusega

Toiduakadeemia avatud koolituste hooaeg saab selleks korraks otsa. Nagu juba tavaks saanud, lõpetame selle uhkelt ja grillides Vabaõhumuuseumi Setu talu õuel. Eestlane on grillirahvas – soov uute nippide omandamiseks on meist igaühel ilmselgelt olemas.

Meid juhendavad Toiduakadeemia endine peakokk Tarvo ning praegune peakokk Sass. Setu talu õu näeb välja, kui pisemat sorti Grillfest, erinevad grillid – söegrillid, gaasigrillid, keraamilised grillid, suured grillid, väiksed grillid – pea iga roa jaoks on oma grill.

Menüü on aukartustäratavalt pikk, kõik road on vähemal või rohkemal määral seotud grilliga.

Alustame tortilla pizzadest, mille jaoks asetame tortillad grillile asetatud reflektorplaadile. Võib kasutada ka spetsiaalset pizzaplaati, kuid reflektorplaat tagurpidi pööratuna annab täpselt sama tulemuse. Temperatuur ahjus on ca 250C, hoiame tortillat selles 30 sekundit, katame tomatikastme, juustu ja teiste meelepäraste kattematerjalidega. Järjest valmivad pizzad nii singi-juustuga, kilu-juustuga, kui päikesekuivatatud tomati ja mozzarellaga, kõik mida hing ihkab ja valmistaja looming lubab!

Sass näitab järgnevate roogade ettevalmistus protsessid kiirelt ette, pole muud kui lõikuda, hakkida, kokku segada ja vardasse lükata või grillrestile asetada.

Järgmisena valmib suitsutatud lamba seljatükk. Lammas on pärit Uus Meremaalt. Katame lamba maitsetaimedest ja õlist valmistaud seguga, laseme kergelt seista ja viskame söegrillile, et mõlemalt poolt kiirelt pruunistada. Seejärel asetame lamba tükid suure muna sisse 110 C juurde, küpsetame kuni saavutame sisetemperatuuri 56 C. Tarvo sõnul on oluline lasta lihal pärast grillimist puhata, et mahlad jääksid seisma ja liha rahuneks.

Klaarsäga valmistame söegrillil. Tegemist on kalaga, mis on aretatud ja toodud Eestisse Hollandist. Fileest lõigatud tükid ajame vardasse ja grillime mõned minutid. Grillimise ajal pritsib Tarvo kalatükke äädikalahusega. Viimase mõte on tekitada kalanahale krõbe struktuur ning samuti takistab see naha kleepumist grilliresti külge.

Grillitud köögiviljasalati jaoks anname köögiviljadele suitsumaitse, segame puljongis paisunud bulguriga, maitsestame oliivõli ja maitserohelisega ning valmis see ongi.

Taimetoitlaste rõõmuks valmistame järgnevalt täidetud portobello seeni, kus seente sisse asetame tofu ja maitseainete segu, millesse on lisatud purustatud tomatit ja peale paneme veganjuustu. Seejärel 10 minutiks gaasigrillile! Seened ja suits kokku ei sobi, seetõttu ei grilli me neid söegrillil.

Viimase grilliroana valmib kana megatiib suitsu-paprika hõõrdega. Megatiib kujutab endast fileed koos tiivaotsa ja nahaga. Sama tooraine, mida kasutatakse Kiievi kotleti originaalretseptis. Marineerime kana ca pool tundi hõõrdes, küpsetame keraamilisel grillil 110C juures samuti pool tundi ja jätame fooliumi alla puhkama. Filee on mõnusalt mahlane ja kerge paprika maistega.

Grillipeo lõpetame Banoffee koogiga, mille jaoks küpsetame poolikud banaanid grillil, asetame koostisained kihiti ja kaunistame marjadega. Tulemus on värske, õhuline, tervislik, suvine.

Kaunist suve meile kõigile!

Tekst ja pildid: Daire Kaup