Sel kuul liugleme läbi maitsetemaailma meie oma Toiduakadeemia peakoka Aleksander Uguriga, teemaks Itaalia köök.

Sassi (nagu Aleksander ennast kutsuda palub) näolt ei puudu kunagi lai naeratus ja tundub, et ka energiat on tal lõputult. Kogu oma tööstaaži, ehk 15 aasta jooksul, mil ta kokana töötanud, on ta vähemalt pool ajast välismaal veetnud. Ta jagab meiega kõige salajasemaid nippe ning retsepte otse Itaalia köögist.

Sass räägib, et igas Itaalia köögis on kaks asja, mida absoluutselt igal hommikul tehakse – kanapuljong ja Napoli kaste. Eelroaks valmistamegi traditsioonilise Itaalia roa – polenta koduse Napoli kastmega. Kaunistame selle rukolaga ning anname viimase maitselihvi parmesani juustuga. Kõrvale ampsame ka ahjus röstitud ciabatta’t ehk crostini’t.

Teiseks käiguks valmistame fettuccine frutti di mare ehk mereannipasta. Selle roa tegemine on kõige lõbusam, sest valmistame ka pasta täielikult ise! Õpime, kuidas kammkarpi õigesti valmistada ning viskame sinna vahele ka mõned itaaliapärased žestid.

Pearoaks valmib saltimbocca kana, seene-trühvli risotto, päikesekuivatatud tomati pesto ja caprese salatiga. Siinkohal peab mainima, et valmistame isegi balsamico kreemi ise! Jagame teadmiseid, kust on kõige parem tellida erinevaid toiduaineid, nagu näiteks trühvel ning tunneme ennast pärast sellist maitseelamust justkui viibiksimegi Itaalias!

Meie tänane magustoit on kodune tiramisu. Ka see maitseb niivõrd hästi, et mõni osaleja võtab isegi teise portsjoni. Õnneks sai magustoitu nii palju valmistatud, et kõik saavad seda ka koju kaasa võtta!

Järjekordselt minnakse koju täis kõhu ning hea tujuga, oodates uut kuud ning uusi maitseelamusi Toiduakadeemias.

Tekst ja pildid: Kristin Hansen