Uus Eesti rahvustoit

Konkurss „Uus Eesti rahvustoit“

Meie toidulaud on võrreldes saja aasta taguse ajaga tundmatuseni muutunud, nagu on muutunud ka toitumisharjumused ja -vajadused, tehnoloogiad ja tooraine kättesaadavus.
Toiduakadeemia idee oli teha vahepeal inventuur, et näha, kuhu Eesti toidukultuur on nende aastatega jõudnud. Algatati konkurss „Uus eesti rahvustoit“, mille eesmärk oli panna kirja vanad ja unustatud retseptid, kuid nüüdisaegses võtmes, ning üles leida uued rahva lemmikroad.
Aastatel 2016–2017 saatsid huvilised toidublogijatest kodukokkadeni konkursile sadu retsepte, mille hulgast valis professionaalne žürii välja 40 parimat retsepti. Eelvoorude käigus katsetati koos juhendajatega kõik valitud retseptid läbi ning lõplikud ja parendatud versioonid jõudsid ka kokaraamatu „Tänapäevane Eesti köök“ kaante vahele.
Retseptide seas on põnevaid leide. Meie armastatud must leib on leidnud tee nii magustoitudesse kui suppidesse. Kruubid on jälle au sees ja igapäevasele kartulile on pakutud huvitavaid serveerimisviise.
Mitmed vanaemade road on saanud moodsama kuue – lihtsast kaerakilest sai tänu astelpaju lisamisele efektne brüleekreem, kõrvitsatamp on mulgipudru edasiarendus jne. Põnevatest kooslustest pälvib tähelepanu, et verivorst sobib suurepäraselt kokku rabarberiga, verikäkk suvikõrvitsaga ja kilu hernepüreega.

Konkurss sai ellu kutsutud, et kinkida Eestile 100. sünnipäevaks uus Eesti rahvustoit.

Finaalis võistlesid esikoha eest:

  • värviline kiluvõileib, autor Ülle Niinemets, juhendaja Aare Sild
  • kanamaksa-kukeseenepasteet ja rukkikarask, autorid Relika Paane ja Mari-Liis Ilover
  • külm hapukapsasupp kanepiseemnetega, autor Erlis Schönberg, juhendaja Külli Värnik
  • suitsuräime-rukkileivasupp, autor Erlis Schönberg, juhendaja Tuuli Mathisen
  • karamellikattega astelpaju-kaerakile, autor Monika Uibo, juhendaja Heidi Vihma
  • lumivalgeke ehk pohlatarretis kohupiimakreemi ja mustaleivapuruga, autor Urve Tabri, juhendaja Britt Paju

Auväärne zürii hindas ja valis välja uue Eesti rahvustoidu, milleks on „Karamellikattega astelpaju-kaerakile. Autor Monika Uibo, juhendaja Heidi Vihma.

Uus Eesti rahvustoit

Zürii koosseis:

  • Heidi Pinnak, restoran Sume peakokk
  • Lia Virkus, hinnatud kokaraamatute autor
  • Kersti Saarma, Electroluxi esindaja
  • Taigo Leppik, Vabariigi Presidendi Kantselei peakokk
  • Mikko Savikko, Baltic Guide endine peatoimetaja ja vanade Eesti kokaraamatute kollektsionäär
  • Priit Maide, AS Varrak direktor
  • Emmanuel Wille, Olde Hansa peakokk
  • Tarvo Kullama, Toiduakadeemia peakokk

Raamatus „Tänapäevane Eesti köök“ leiate konkursiga seotud retseptid ja valiku roogadest, mis on Toiduakadeemias 10 aasta jooksul avatud koolitustel läbi kokatud.

Pildimeenutusi raamatuesitlusest ja sellele eelnenud ettevalmistusest saab vaadada siin